Borsmenta olvas

Mivel rengeteget olvasok szükségét éreztem, hogy a hosszabb lélegzetvételű könyvértékeléseimet egy helyre gyűjtsem. Ennek eredményeképpen született meg ez a blog.

(Én csupán egy lelkes amatőr vagyok, úgyhogy mélyenszántó elemzésekre ne számíts tőlem, itt csak az egyes könyvekről alkotott szubjektív véleményemet olvashatod.)

Elérhetőségeim: borsmentaolvas@gmail.com
A moly.hu-n is megtalálhatsz Cucuki néven.

Címkék

Most olvasom

William Golding: Beavatás

2011.04.12. 12:25 | Borsmenta | Szólj hozzá!

 

A fülszöveg alapján azt gondoltam, hogy kapok majd egy kalandos hajózós regényt, egy kis jellemfejlődéssel. Hát, nem így történt.

Nehéz erről a könyvről úgy írni, hogy ne áruljak el sok mindent a cselekményéből. A kétharmadáig nem sok minden történik, aztán egyszer csak jött a döbbenet. Onnantól úgy éreztem magam magam mint akit fejbe vertek.

Nehéz kérdéseket boncolgat a könyv: Bele lehet halni a szégyenbe? Mennyire terhel minket a felelősség másokért? Mindezt egy zárt közösség sorsán keresztül mutatja be, talán ezért ennyire megrendítő.

A könyv egy 18. századi tengeri utazás krónikája. Az eseményeket Edmund Talbot,  egy szépreményű fiatalember (befolyásos keresztapjának írt) naplójából ismerhetjük meg. Talbot szörnyen nagyképű és ellenszenves alak. (Először a szállására panaszkodik, aztán meg megsértődik mert nem tanúsítanak iránta kellő figyelmet a hajón.) Lassan jön rá, hogy itt a tengeren bizony más törvények uralkodnak mint a szárazföldön.

Az első fejezetekben megismertet bennünket az utastársakkal és a legénység fontosabb tagjaival. A regény során lassan kibontakozik előttünk az egyik utas, a pap Colley és a Anderson kapitány egyre mélyülő konfliktusa. A kapitány megmagyarázhatatlan ellenszenvvel viseltetik a papok iránt, ennek okára csak a könyv vége felé fog fény derülni. Colleyt azonban nem csak a kapitány alázza meg, hanem annak hallgatólagos beleegyezésével a tisztek és a matrózok is. Talbot az egyre inkább kibontakozó dráma során jobbára csak megfigyelőként van jelen, ha tesz is valamit azt csak a látszat kedvéért teszi, hiszen mint úriembernek ez a kötelessége („noblesse oblige” – a nemesi vér kötelez, ahogyan mondják is Talbotnak). Az események hamarosan tragédiába torkollanak, a könyv utolsó harmadában ennek az okait próbálják felderíteni. A teljes igazságra végül egyedül csak Talbot jön rá, az olvasó pedig remélheti, hogy a történtek építőleg hatottak a jellemére.

„Abba a nem éppen vastag kötetbe, amely az embernek az Emberről szerzett ismereteit tartalmazza, iktassuk be e mondatot.

Az ember bele tud halni a szégyenébe.”

(285. oldal, Európa Könyvkiadó, 1983)


Nagyon sok mindent tudnék még írni, de ez nagy kiszúrás lenne részemről azokkal szemben akik még nem olvasták a regényt.

Összességében ez egy nagyon jó könyv, csak nem szabad feladni az elején (ami nem túl izgalmas). Azt hiszem el fogom olvasni a trilógia többi részét is.

(A könyv egyébként 1980-ban elnyerte a Booker-díjat, ha valakinek ez fontos szempont.)


Értékelés: 5/5

 

Címkék: európa golding

A bejegyzés trackback címe:

https://borsmenta.blog.hu/api/trackback/id/tr442819955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása